fredag 30. september 2011

De beste leseopplevelsene

Dette er noen av de mest minneverdige bokøyeblikkene i mitt liv!

Jeg prøver med jevne mellomrom å huske, eller bestemme meg for, hvilken bok som har gjort mest inntrykk på meg så langt. Eller som kan klassifiseres som den beste boka. Men det er jammen ikke enkelt. Det er som å svare på hva som er best av sjokolade og lakris. Begge deler er jo sinnsykt godt, men alt til sin tid.

Jeg har derfor tenkt å presentere en liste over mine beste leseopplevelser. Det trenger ikke å bety at jeg synes boken er den beste jeg har lest. Men der og da, i den settingen og perioden av livet mitt, var det en utrolig god bok. Den har i alle fall gjort såpass inntrykk på meg at den fortjener en plass her.

Disse leseopplevelsene husker jeg:

Sagaen om Isfolket
Det er ikke tilfeldig at denne kommer opp som den første på lista over de
beste leseopplevelsene. Jeg var vel rundt 14 år da jeg begynte å lese den første boken, Trollbundet, av totalt 47 bøker om Isfolket. Jeg hadde hørt små hint her og der om serien, så var svært spent på hva dette egentlig var for noe. Sjansen fikk jeg da jeg oppdaget at min tante hadde hele serien liggende i et par plastposer på loftet.

Den første boken leste jeg ut på ferie. Husker ikke helt hvor jeg var akkurat da, men det var sommer, sol og strand. Og jeg var utålmodig etter å fortsette på bok 2, som jeg ikke hadde med meg. Den første boken ble lest ut på noen timer. Og slik gikk det da, 47 bøker nærmest på rappen.

Får fremdeles «flashbacks» til Isfolket når jeg hører den musikken jeg brukte å høre når jeg leste serien, eller kjenner en lukt lik den røkelsen eller duftoljen jeg hadde ved boklesing som fjortis. Det er nok ikke sikkert jeg hadde blitt like revet med i dag, men hvem vet? Det var i alle fall perfekt lesing den gangen.

Harry Potter
Det kan virke som jeg er svært svak for bokserier. Men Harry Potter-serien har virkelig truffet meg midt i hjerterota. Den har liksom alt; spenning, magi, ondskap, vennskap, humor og kjærlighet. What´s not to like?

Husker jeg leste litt av den første boken ved sengekanten til barna jeg satt barnevakt til på videregående. Humlesnurr og allsmaksbønner var litt teit, så jeg hadde egentlig ikke noe videre lyst til å lese disse bøkene. Men som jeg skrev i blogginnlegget ”Hvorfor elsker vi Harry Potter?”, er det fantasyentusiast lillebror jeg kan takke for at jeg gav Potter en sjanse den gangen.

Husker at jeg leste serien med George Harrisons “Brainwashed” på repeat, det ble liksom ikke den samme stemingen uten. Derfor greier jeg ikke å høre den CDén i dag uten å få akutt lyst til å lese bøkene. Og nå som jeg har sett den siste filmen, skal jeg la både bøker og filmer ligge en stund, før jeg nok tar de frem igjen.

Meg eier ingen
Har du ikke lest Åsa Linderborgs “Meg eier ingen”, bør du løpe og kjøpe med en gang. Dette er en utrolig flott og rørende selvbiografisk forfatterdebut. Den omhandler Åsas barndom og hennes forhold til sin alkoholiserte far. Det er en rørende bok om klassetilhørighet og alkoholens klamme grep.

Jeg hadde verken hørt om, eller sett, denne boken før jeg fikk den i bursdagsgave av en venninne. Hadde altså ikke noen store forvetninger før jeg begynte. Har ikke lest mange romaner med et slikt biografisk preg frem til nå. Siden dette var en relativt liten og lett pocketbok ble den med meg i reisevesken på ferietur til Kosovo. På reisen ned fullførte jeg boken, og kjæresten måtte distrahere meg så jeg ikke begynte å stortute på flyet. Den var skikkelig rørende, og får nesten litt klump i halsen når jeg tenker på den nå også.

Beatles
Denne boken av Lars Saabye Christensen er helt fantastisk. Har du ennå ikke lest den, kan jeg kort fortelle at den handler om fire kompiser fra Oslo på 60-tallet. De unge guttene er helt hekta på “The Beatles”, og har derfor også laget seg kallenavn fra de ulike artistene; Paul, George, John og Ringo. Det høres kanskje ikke så veldig spennende ut, men det er en utrolig spennende, morom og rørende bok. Har lest den flere ganger, og vet at jeg nok kommer til å lese den igjen.

Minner meg om sommer, barndom, og selvsagt; Beatles.

****

Jeg kunne nok skrevet i timesvis om ulike unike leseopplevelser. Men dette var de første jeg kom på for denne gang. Legg gjerne igjen en kommentar om hvilke leseopplevelser som har gjort skikkelig inntrykk på deg, og hvorfor!

4 kommentarer:

 1. Ringenes herre (hold deg fast) er min store leseopplevelse. Gjorde et uutslettelig inntrykk på en 14-åring:)

  Kudos for interessant tema i bloggen!

  SvarSlett
 2. Jøss, det visste jeg faktisk ikke. Så kanskje litt for meg at du synes LOTR er litt langdryg. Jeg synes det... Men du leste jo før filmene og "opphypingen". Føler egentlig at jeg burde like denne boken bedre enn jeg gjør.

  Når det er sagt, virker det gjerne som de bøkene som gjør størst inntrykk på oss er de vi har lest i barndom/tenårene.

  SvarSlett
 3. Sagaen om Isfolket var også en stor leseopplevelse for meg. Jeg leste den som nybakt mamma mellom amming og bleier og fikk en pustepause jeg hadde veldig stort behov for akkurat da.
  Harry Potter er også på listen, og det er bøker jeg har tenkt å lese om igjen. (Og som Mads plasserer jeg Ringenes Herre på den listen)

  Men Beatles har jeg ikke lest. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, men den har ikke fristet meg :-)

  SvarSlett
 4. Er enig i Harry Potter og Beatles. Meg eier ingen har jeg hørt mye bra om, så den må jeg kanskje snart finne frem. Vi skulle hatt en bokblogg fra vi var yngre for å se hva vi syntes om mange av bøkene vi leste den gangen. Vi blir vel desverre både mer kresne og "kyniske" etterhvert. Må nevnes at jeg var i 20-årene da jeg leste Harry Potter og hadde ingen problemer med å leve meg helt inn i den verdenen, så det er håp:-)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...