mandag 5. september 2011

«Da jeg lot deg gå» - Gayle Forman

Stripp denne historien for sex, drugs & rock and roll, og du sitter igjen med en ganske vanlig historie om kjærlighetssorg.

****

Gayle Forman med «Da jeg lot deg gå» er første bok i Cappelen Damms Bokbloggturné, 2011. Dette er oppfølgeren til “Hvis jeg blir”, som var første bok ut da Bokbloggturnéen startet opp i 2009.

Jeg må bare starte med å fortelle at jeg ikke har lest den første boken, så har lest denne boken som en frittstående bok. Det er altså en stor mulighet for at mitt inntrykk av boken er farget av dette. Når det er sagt, så føler jeg at forfatteren får flettet inn såpass mye i løpet av boken, at man føler at man har grei oversikt over hva som tidligere har skjedd. Men, mens dette for noen er et gjensyn, møter jeg hovedkarakterene for første gang. Det byr muligens på et misvisende førsteinntrykk.

Om boken
Vi møter rockemusikeren Adam i den pulserende storbyen New York. Han lever det mange anser som en musikers drømmeliv. Men det er kanskje ikke så glamorøst på bo på luksushoteller verden over, når man må hamle opp med slitsomme journalister, kjipe bandmedlemmer og en altoverskyggende kjærlighetssorg.

Adam har nemlig aldri kommet over Den Store Kjærligheten; ungdomskjæresten Mia! Mia er en ung talentfull cellist som mistet hele sin familie i en tragisk bilulykke for tre år siden. Ulykken forandret alt, også forholdet, som endte med brudd. Siden da har de bodd på hver sin kant av landet. Helt til skjebnen fører dem sammen igjen, og de får et døgn sammen i NY.

Dette mener jeg
Til tross for at forfatteren konstruerer en historie om den deprimerte, men dog suksessrike, rockemusikeren og den foreldreløse talentfulle cellisten, så er dette en ganske alminnelig kjærlighetshistorie. Jente dumper gutt. Gutt sliter.

Hovedkarakteren og fortelleren Adam sliter riktignok med at han ble dumpet uten forklaring. Noe som i seg selv kanskje er nok til å få “hangups” i flere år etterpå. Men i løpet av døgnet i NY får han de svarene han trenger, og det burde kanskje rykke han ut av melankolien?

Jeg vil ikke røpe for mye av bokens slutt for de som ønsker å lese denne, men jeg kan røpe at jeg ble overrasket. Og ikke nødvendigvis på en positiv måte.

For min del gav ikke denne boken så veldig mye. Jeg synes det ble veldig mye frem og tilbake mellom hovedkarakterene, og jeg ble litt lei av Adams negative verdensbilde. Med fare for å virke kynisk, er det ikke romantisk, men direkte selvdestruktivt at Adam ikke greier å leve videre etter bruddet. Han er mer eller mindre i ferd med å gå til grunne, og det virker som han dyrker elendigheten.

Et pluss er at språket er lett og det flyter godt. Forfatteren skriver på en slik måte at det er lett å se for seg de ulike scenarioene, og karakterene er godt beskrevet. Allikevel greier jeg ikke helt å synes at dette er en ukonvensjonell kjærlighetshistorie. Noe som er poenget med boka.

Score: 3/6

Fakta om boken
Sjanger: Roman, ungdom
Utgitt: 2011
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202340162
Sider: 224

Hver dag denne uken vil det komme et nytt blogginnlegg fra en ny blogger om denne boken. I morgen er det Skolebibliotekaren sin tur.

5 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest denne, men har den på leselista mi for har lest den første boka og da synes jeg at jeg etterhvert må lese denne å:)

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese de andre bloggernes omtaler på denne:)

  SvarSlett
 3. Jeg har lest den første boka og den falt ikke helt i smak. Jeg tror også at jeg ville ha gitt den 3. Men jeg har fått litt fobi mot å lese bøker om døden etter å lest den boka.

  SvarSlett
 4. Jeg må si meg uenig, jeg syns boka er givende og rørende. Det at du mener at Adam dyrker elendighet er kanskje ikke så rart, hvis du leser den første boka skjønner du virkelig hvorfor.

  SvarSlett
 5. Ja, det er et minus at jeg ikke fikk lest den første boken før denne. Det kan nok endre synet litt. Men det skal nok mye til for at jeg endrer oppfatning av boken helt.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...