onsdag 24. april 2013

Iskaldt bedrag - Dan Brown

Står man i kiosken og bare må finne en spennende og lettlest bok til å ha med på reise, da er Dan Brown alltid et sikkerstikk!

Jeg har lest alle de andre bøkene hans, men av en eller annen grunn har Iskaldt bedrag gått meg hus forbi. Men egentlig likesågreit. For dette var et perfekt tidspunkt for akkurat en slik bok; lettlest, spennende, litt dyster og en skikkelig page turner.

Boken omhandler opptakten til presidentvalg i USA, hvor den hensynsløse sentator Sedgewick Sexton leder an på meningsmålingene. Han har gjort det til sin kampsak å undeminere selveste NASA, som har vist seg å være et pengesluk uten like. Men så; en av NASAs overvåkningssatellitter lokaliserer plutselig en hittil ukjent gjenstand begravd langt nede i den arktiske isen. Funnet gir NASA tilbake tapt ære og fornyet tillit i de amerikanske hjerter.

For å verifisere funnet og dets ektehet, sendes ingen ringere en Sedgewick Sextons datter Rachel til Arktis. Hun jobber som etterretningsanalytiker, og har dessuten et svært dårlig forhold til sin far. Sammen med TV-personligheten Michael Tolland vikler Rachel seg inn i et nett av bedrageri, løgner og konspirasjoner. Det er ikke lett å vite hvem man kan stole på, og det hele utvikler seg til en forrykende katt-og-mus-jakt for å avdekke sannheten.

Jeg mener:
Dan Brown har på ett vis funnet en oppskrift som funker, og han holder seg til denne. Han har rørt opp i religion og konspirasjonsteorier tidligere, denne gangen er det romvitenskapen som får "gjennomgå". Han presenterer en rekke tekniske nyvinninger og vitenskapelige fakta. Flere ganger underveis spurte jeg meg selv om alle disse tingene faktisk eksisterer, eller om forfatteren har tatt seg en og annen frihet. Dog innleder Brown boken med å skrive at "Delta Force og Space Frontier Foundation er virkelige organisasjoner. All teknologi som beskrives i denne romanen, finnes". Det gir historien mer dybde og spenning etter min smak!

Jeg trengte denne typen bok akkurat nå, den har liksom alt man kan be om i en bok i denne sjangeren. Det er action, flukt, eksplosjoner og konspirasjoner. Den perfekte miks! Men mot slutten, og det som skal bli bokens klimaks, tar Dan Brown litt vel i. Det ender med at man til en viss grad synes det blir for mye av det gode. Jeg merker også at jeg har "lært" av å lese de andre bøkene hans. Siden man har skjønt oppskriften, er det på en måte litt for enkelt å tenke seg til sannheten selv. Jeg ble med andre ord ikke så overrasket som jeg gjerne skulle blitt på slutten.

Men alt i alt er jeg egentlig ganske fornøyd. Boken svarte til forventningene, og jeg gleder meg til ny Dan Brown-bok. Er ikke den like rundt hjørnet tro?

Score: 5/61 kommentar:

  1. Jeg har lest bøkene om Robert Langdon, men ikke de Brown skrev før dem. Det kunne jeg tenke meg nå :-) En fin omtale som overbeviste meg om at jeg skal lese mer Dan Brown!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...