lørdag 30. juni 2012

Den grønne sirkelen – Stefan Casta

En mørk regnfull kveld forsvinner fire ungdommer sporløst fra kulturskolen Fågelbo. Denne boken handler om hva som skjedde med dem!

La meg først starte med å si noe om bokens omslag. Det er på mange måter det perfekte cover. Jeg liker det i alle fall innmari godt. Det formidler umiddelbart den mystikk og stemning som forfatteren kanskje ønsker å tiltrekke seg lesere med. Baksideteksten er også ganske lovende synes jeg:

«En tirsdag i begynnelsen av november forsvinner fire ungdommer sporløst fra kulturskolen Fågelbo. Ingen vet hvor de har tatt veien. Ikke en gang de selv! Dette er et forsøk på å rekonstruere hva som hendte med dem, og hva de opplevde. Det bygger på en dagbok og på filmklippene de etterlot seg».

At boken også har vunnet «Barnens Romanpris 2011» er ikke noe minus når man skal starte på en ny bok. Alt i alt kan jeg si at jeg hadde litt forventninger til denne da jeg bladde opp på første side.

Førsteinntrykk
Jeg bruker ikke mange sidene før jeg bestemmer meg for om jeg har et greit inntrykk av en bok eller ikke. Allerede på side 16 begynte det å skurre litt for min del. Det er greit at forfatteren leker seg litt med språket, og presenterer oss for karakterenes indre sjeleliv. Men dette ble litt sært for meg:

«Akkurat når man har glemt alle rutiner og viktige ting og bare slapper av, så kommer mandag og skriker i øret på en. Stå opp! Børst hendene! Vask tennene! Dusj! Vask låret! Pass på håret! Onaner ikke i utide! Jeg ramser opp sånne ting for å lure mandagen, for akkurat når mandag tror jeg er så borte vekk at jeg ikke vet hva jeg heter, hopper jeg ut av sengen og skriker tilbake. Jeg sover som et murmeldyr, sier mandag. Mumle, sier jeg, og da pleier mandag å le. Men iblant sier jeg hihihihi, altså vrinsker som en hest, men det synes ikke jeg er fullt så bra».

Dessverre bestemte jeg meg vel allerede her for at jeg ikke likte denne boken. Men jeg forstsatte allikevel, i håp om at dette skulle bli bedre. Ble derfor «kjent» med hovedkarakter (jeg-personen) Judit, og vennene hennes David, Gabriel og Dinah. De går på en noe spesiell kostskole, kunstskolen Fågelbo. Her danner de en hemmelig klubb, «Den grønne sirkelen». De kommer ikke så veldig i gang med denne klubben, før Fågelbo rammes av regn, og ungdommene seiler avgårde på en veranda som rives løs i stormen. Det er i alle fall det som tilsynelatende skjer.

Dette mener jeg
Jeg vil ikke røpe for mye av det som skjer, om du ønsker å lese denne boka. Men selv om jeg liker både fantasy, dystopisk litteratur, mystikk og det som er innen denne sjangeren, falt dette fullstendig sammen for min del. Vi presenteres for en slags alternativ virkelighet, hvor det skjer fryktelig mye rart. Forfatteren greier til dels å skape en spenning. Historien drives fremover av alt ungdommene opplever, og man lar seg rive litt med. Samtidig blir dette svært sært, spesielt siden hovedpersonen til stadighet drømmer meningsløse rare drømmer midt inne i historien. Dette gjør det hele mer forvirrende, og man lurer flere ganger på om dette hender i «virkeligheten», før man innser at det bare var en drøm. Dette er ikke et flott virkemiddel, bare irriterende.

Jeg sitter fremdeles igjen litt som et spørsmålstegn etter endt lesing, og er i grunn litt skuffet. Denne boken kunne blitt reddet om det var en slag oppklarende tvist mot slutten. Det er mulig at det lå der, uten at jeg oppdaget det, men mest trolig må man finne sin egen mening. Og det er ikke positivt, fordi det virker mer som latskap fra forfatterens side. Som om han ikke helt visste selv hvor han ville hen med dette... Så nei, denne boken anbefales ikke av meg! Den får kun et pluss fordi den tross alt var lett å lese og fordi forfatteren skriver godt og engasjerende.

---------------------------------------------------------------------------------

Denne boken er en av bøkene i Cappelen Damms bokbloggturné

Hva er en bokbloggturné?
«En aktuell bok blir sendt ut til ulike bokbloggere landet rundt og fra en gitt dato vil det hver dag komme et nytt blogginnlegg fra en ny blogger. Alle linker til bloggeren før og etter, dermed kan man klikke seg videre og lese ulike meninger om samme bok. Hver bok sendes til syv bloggere, og blir da blogget om i én uke. Hver uke kommer det en ny bok og en ny bokbloggturné. Det er stort sett fokus på ungdomsbøker, med noen få barnebøker innimellom».
Kilde: Bokbloggturneen.no

Førstemann ut til å blogge om denne boken er Secret Privilege og etter meg følger Shuri.

tirsdag 19. juni 2012

Trenger hjelp til å finne en skikkelig god bok!

Jeg merker at jeg har kommet i en bølgedal på bokfronten, og trenger litt hjelp til å finne en ordentlig god bok eller bokserie. Det er muligens en periode, men jeg orker ikke krim eller feelgood. Ønsker å lese fantasy, fiction eller dystopisk litteratur, på norsk. Noen som har tips?:)

mandag 18. juni 2012

Intervju om bokbloggingen

Flukten button by parajunkeeFor en liten tid tilbake ble jeg intervjuet i bokbloggen Flukten fra virkeligheten, i den ukentlige spalten "Bli kjent med bokbloggerne".

For deg som ikke er kjent med spalten, er dette en unik sjanse til å bli kjent med personene bak bokbloggingen. Her svarer man på spørsmål som favorittbøker, favorittforfattere og eventuelle mål med bloggingen.

Hva jeg svarte i mitt intervju kan du lese her!

lørdag 16. juni 2012

Miraklenes tid

Hva skjer egentlig med oss om jorden begynner å rotere saktere og saktere? Denne boken beskriver hvordan livet utarter seg i en verden som kanskje nærmer seg slutten.

"Miraklenes tid" av debutforfatter Karen Thompson Walker dumpet ned i postkassen min fersk fra forlaget for en ukes tid siden. Noe som passet meg svært godt, siden dette så ut til være min sjanger. Lesere av denne bloggen har kanskje allerede fått med seg at jeg har svært sans for litt mørk dystopisk litteratur, av typen " hva hvis verden slik vi kjenner den forandrer seg"? Det være seg på grunn av et mystisk virus, naturkatastrofer eller som i dette tilfellet: at jorden roterer saktere, med alle de konsekvensene det bringer med seg.

Jeg synes det er interessant å fantasere om hvordan vi menneskene ville reagert hvis den forutsigbare hverdagen vår ble revet istykker. Hvis verden slik vi kjenner den ikke eksisterer mer. Uansett årsak. Det synes tydeligvis Thompson Walker også, som gir ut en litt annerledes bok om verdens undergang.

Her er et utdrag fra presseskrivet som fulgte med boken:
"En familie på tre i en forstad i California skrur på TV-en en helt vanlig høstdag, til nyheten verken de eller noen andre skjønner omfanget av: Jorden har begynt å rotere saktere og saktere. Først seks minutter, så 12, så 24. Fenomenet blir raskt kjent som "the slowing", og paniske statsledere insisterer på at 24-timers syklusen skal fastholdes, uansett når solen står opp. En global katastrofe, utvilsomt, men hva vil den medføre"?

Historien fortelles av en ung jente på 11-12 år, i jeg-perspektiv. Gjennom hennes øyne får vi se en verden som først lamslås av en katastrofe, og så hvordan menneskene forsøker å tilpasse seg den nye situasjonen på best mulig vis. I tillegg få vi et innblikk i livet til en sårbar ung jente som sliter med ensomhet, og "de vanlige tenåringsproblemene", som venninnekrangling, usikkerhet, forelskelse og så videre.

Hva synes jeg?
Jeg synes temaet er interessant, og det får meg slik som presseskrivet lover å "kaste engstelige blikk opp mot himmelen og tenke "hva hvis"? Forfatteren evner godt å skildre hvordan verden og menneskene i den forandrer seg, og det håpløse i situasjonen.

Ble hektet fra side én, og dette var en lettlest og spennende bok som jeg pløyde gjennom med stor iver. Jeg ville få et svar, og vite hvordan det ender.  Jeg kan selvsagt ikke røpe slutten her.
Siden jeg tross alt likte boken, vil jeg ikke være alt for kritisk. Men jeg tenkte over noen ting underveis. Som for eksempel valget av hovedperson. Er egentlig historien best fortalt fra den unge jentas ståsted, eller kunne dette vært en enda mer spennende historie fortalt fra et voksnere ståsted? Var det nødvendig å blande inn venninneproblemer, fjortisforelskelse og foreldrenes drama?
Jeg vet ikke... Denne historien kunne nok blitt fortalt fra mange mer spennende synsvinkler, og utviklet seg i mange retninger uten at det hadde påvirket den negativt.

Men er det egentlig dette som skjer med oss om jorden begynner å rotere saktere og saktere? Jeg lurer litt på hvor stor kunstnerisk frihet forfatteren har tatt seg, og hvor mye av historien som baserer seg på research. Spennende var det i alle fall!


Score: 4/6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...