lørdag 30. juni 2012

Den grønne sirkelen – Stefan Casta

En mørk regnfull kveld forsvinner fire ungdommer sporløst fra kulturskolen Fågelbo. Denne boken handler om hva som skjedde med dem!

La meg først starte med å si noe om bokens omslag. Det er på mange måter det perfekte cover. Jeg liker det i alle fall innmari godt. Det formidler umiddelbart den mystikk og stemning som forfatteren kanskje ønsker å tiltrekke seg lesere med. Baksideteksten er også ganske lovende synes jeg:

«En tirsdag i begynnelsen av november forsvinner fire ungdommer sporløst fra kulturskolen Fågelbo. Ingen vet hvor de har tatt veien. Ikke en gang de selv! Dette er et forsøk på å rekonstruere hva som hendte med dem, og hva de opplevde. Det bygger på en dagbok og på filmklippene de etterlot seg».

At boken også har vunnet «Barnens Romanpris 2011» er ikke noe minus når man skal starte på en ny bok. Alt i alt kan jeg si at jeg hadde litt forventninger til denne da jeg bladde opp på første side.

Førsteinntrykk
Jeg bruker ikke mange sidene før jeg bestemmer meg for om jeg har et greit inntrykk av en bok eller ikke. Allerede på side 16 begynte det å skurre litt for min del. Det er greit at forfatteren leker seg litt med språket, og presenterer oss for karakterenes indre sjeleliv. Men dette ble litt sært for meg:

«Akkurat når man har glemt alle rutiner og viktige ting og bare slapper av, så kommer mandag og skriker i øret på en. Stå opp! Børst hendene! Vask tennene! Dusj! Vask låret! Pass på håret! Onaner ikke i utide! Jeg ramser opp sånne ting for å lure mandagen, for akkurat når mandag tror jeg er så borte vekk at jeg ikke vet hva jeg heter, hopper jeg ut av sengen og skriker tilbake. Jeg sover som et murmeldyr, sier mandag. Mumle, sier jeg, og da pleier mandag å le. Men iblant sier jeg hihihihi, altså vrinsker som en hest, men det synes ikke jeg er fullt så bra».

Dessverre bestemte jeg meg vel allerede her for at jeg ikke likte denne boken. Men jeg forstsatte allikevel, i håp om at dette skulle bli bedre. Ble derfor «kjent» med hovedkarakter (jeg-personen) Judit, og vennene hennes David, Gabriel og Dinah. De går på en noe spesiell kostskole, kunstskolen Fågelbo. Her danner de en hemmelig klubb, «Den grønne sirkelen». De kommer ikke så veldig i gang med denne klubben, før Fågelbo rammes av regn, og ungdommene seiler avgårde på en veranda som rives løs i stormen. Det er i alle fall det som tilsynelatende skjer.

Dette mener jeg
Jeg vil ikke røpe for mye av det som skjer, om du ønsker å lese denne boka. Men selv om jeg liker både fantasy, dystopisk litteratur, mystikk og det som er innen denne sjangeren, falt dette fullstendig sammen for min del. Vi presenteres for en slags alternativ virkelighet, hvor det skjer fryktelig mye rart. Forfatteren greier til dels å skape en spenning. Historien drives fremover av alt ungdommene opplever, og man lar seg rive litt med. Samtidig blir dette svært sært, spesielt siden hovedpersonen til stadighet drømmer meningsløse rare drømmer midt inne i historien. Dette gjør det hele mer forvirrende, og man lurer flere ganger på om dette hender i «virkeligheten», før man innser at det bare var en drøm. Dette er ikke et flott virkemiddel, bare irriterende.

Jeg sitter fremdeles igjen litt som et spørsmålstegn etter endt lesing, og er i grunn litt skuffet. Denne boken kunne blitt reddet om det var en slag oppklarende tvist mot slutten. Det er mulig at det lå der, uten at jeg oppdaget det, men mest trolig må man finne sin egen mening. Og det er ikke positivt, fordi det virker mer som latskap fra forfatterens side. Som om han ikke helt visste selv hvor han ville hen med dette... Så nei, denne boken anbefales ikke av meg! Den får kun et pluss fordi den tross alt var lett å lese og fordi forfatteren skriver godt og engasjerende.

---------------------------------------------------------------------------------

Denne boken er en av bøkene i Cappelen Damms bokbloggturné

Hva er en bokbloggturné?
«En aktuell bok blir sendt ut til ulike bokbloggere landet rundt og fra en gitt dato vil det hver dag komme et nytt blogginnlegg fra en ny blogger. Alle linker til bloggeren før og etter, dermed kan man klikke seg videre og lese ulike meninger om samme bok. Hver bok sendes til syv bloggere, og blir da blogget om i én uke. Hver uke kommer det en ny bok og en ny bokbloggturné. Det er stort sett fokus på ungdomsbøker, med noen få barnebøker innimellom».
Kilde: Bokbloggturneen.no

Førstemann ut til å blogge om denne boken er Secret Privilege og etter meg følger Shuri.

6 kommentarer:

 1. Flott omtale! Jeg er helt enig med deg - jeg skjønte tidvis ingen ting og jeg opplevde Judit som en svært slitsom hovedperson til tider.

  SvarSlett
 2. Høres interessang ut, men tror ikke dette er en bok jeg kommer til å lese. Fin anmeldelse forresten:)

  SvarSlett
 3. Denne boken har jeg hørt om, og på bakgrunn av det fant jeg ut at det ikke var noe for meg. Tror jeg holder på den beslutningen :)

  SvarSlett
 4. Flott omtale av en ikke så fullt bra bok.) Tror jeg skal holde meg unna denne enda den hadde et ganske så fint bokomslag:)

  Ha en herlig dag!:)

  SvarSlett
 5. Jeg trodde, da jeg leste de første linjene at dette skulle bli en omtale av en god bok. Det var bra at jeg leste videre, ellers hadde jeg kanskje plukket opp denne og tatt den med hjem :-)
  En fin anmeldelse!

  SvarSlett
 6. Nå tror jeg kommentaren min forsvant. Jeg prøver en gang til!

  Det var en flott omtale. Det var en typisk bok jeg ville ha plukket opp så jeg er glad jeg leste omtalen din først. Det er ikke nødvendig å ta med seg hjem dårlige bøker.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...