mandag 30. januar 2012

Lidd meg gjennom «Sult»

Hvor ille kan den være, tenkte jeg... My bad!

«Sult» av Knut Hamsun har blitt beskrevet som hans gjennombruddsbok. Den var også et spennende innskudd av noe nytt innen norsk litteratur. Jeg har aldri vært noe stor på norske klassikere, og dette er faktisk første bok jeg har lest av Hamsun. Årsaken til at jeg faktisk tok fatt på den, er at dette var siste bok i lesesirkelen før jul. Den er kort, noe som passet oss fint i ei travel førjulstid...

Hvis du lurer litt på hva denne handler om, kan jeg oppsummere den slik:
Sult!

Boka handler rett og slett om en tafatt mann som går rundt og sulter i Christiania. Han førsøker riktignok å tjene til livets opphold som forfatter eller journalist, men det går ganske trått. Han selger nærmest unna det han har hos pantelåner for å få råd til en brødblings. I ukesvis sulter han, og tygger trefliser for å ha noe å fordøye. Det kommer klart frem at jo mer sulten han blir, jo sykere blir han på sinnet.

Boken blir visstnok oppfattet som delvis selvbiografisk. Stusselig for Hamsuns del i alle fall...

Mulig mitt syn på boken allerede skinner gjennom. Men dette er muligens noe av det kjipeste jeg noen gang har lest. Den skal liksom skildre at «det irrasjonelle sjelelivet får spillerom i situasjoner der enkeltmennesket lever i et mentalt grenseland» (Kilde Wikipedia). Pøh! Sludder og pølsevev sier jeg. Gi mannen ei brødskive og en jobb!

Jeg synes ikke dette var stor litteratur. Bare en langtekkelig lidelseshistorie.

Score: 1/6

Fakta om boken:
Utgitt: Pocket. Utkom første gang 1890. I Gyldendal Klassiker 2009. 2. opplag 2011
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978 82 05 39481 0
Sider: 195
Sjanger: Roman

6 kommentarer:

 1. Eg leste denne i september ifjor pga lesesirkelen til Lines bibliotek, og grudde meg som ein hund før eg begynte. På biblioteket fant eg den som digibok lest av Aksel Hennie, og eg trur det er den einaste årsaken til at eg kom gjennom. Eg skal ikkje sei at boka er spesielt bra, men eg syns den er interessant.

  http://serieavhengig.blogspot.com/2011/09/bok-sult.html

  SvarSlett
  Svar
  1. GJEEESP!!!!!! Denne boka skal jeg ALDRI lese!!!!!. Den virke ufattelig hvis msn leser baksiden på den...

   Slett
 2. Ha ha, gi mannen en brødskive og en jobb! Utrolig bra uttalelse. Denne boken kjøpte jeg på loppemarked i fjor, og jeg vurderte å ta den som neste bok å lese (bare for å ha lest noe av Hamsun). Mulig jeg skal grave den ned litt i lesebunken? He he

  SvarSlett
 3. Hehe likte også sitatet om å gi mannen en brødskive og en jobb:)Har også boken liggende, men det tror jeg den også kommer til å bli en stund til:)

  SvarSlett
 4. Sitter og leser "Sult" nå jeg, faktisk. Og jeg liker den. :) Men at den er tung.. Ja, det er den. Om man skal lese noe av Hamsun, bare for å ha lest noe av Hamsun, vil jeg anbefale "Pan". En mye mer handlingsorientert bok med fantastiske naturskildringer.

  SvarSlett
 5. Jeg liker heller ikke Hamsuns bøker. Det rare er, jeg liker tematikken i bøkene, den er ofte veldig spennende, men jeg takler ikke måten han skriver på. Ikke bare skrivestilen, men helheten i bøkene. Jeg led meg gjennom hele Mysterier på bibliotekskolen, og hadde det ikke vært for at jeg måtte lese hele, hadde jeg nok lagt den vekk uten å fullføre.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...