tirsdag 24. mai 2011

Hvorfor leser du?

Våre interesser i oppveksten var med på å forme den vi er i dag. Selv er jeg helt overbevist om at min leseglede har påvirket både evne til å lære, studievalg og kreativitet.

Jeg er riktignok svært glad i filmer, serier, tegneserier og musikk også. Men det er noe eget med bøkene. Her må man skape omgivelsene selv, og fylle på med lyder, lukter og farger. Hvor lett dette er, og hvor virkningsfullt det blir, synes jeg avhenger svært av forfatterens formidlingsevne. Noen forfattere skriver slik at man glemmer tid og rom. Det blir så man føler man er tilstede i det fiktive universet. Og dette er grunnen til at jeg leser!

Jeg elsker å drømme meg bort i en fantasiverden, og utvide horisonten, om enn imaginær. Jeg føler meg beriket av det, som om jeg har opplevd mer enn å sitte i sofaen med ei bok i fanget. Disse timene med tekoppen og boka har gitt meg så uendelig mye.

Noen ganger møter jeg på mennesker som ikke liker å lese, og som aldri har lest. Har de kanskje ikke lest den rette boka ennå, tenker jeg. Eller ble de ikke lest til på sengekanten som barn? Det må jo være en bok der ute for alle? Eventuelt en lydbok?

Med dette i tankene blir jeg like nysgjerring på; hvorfor man velger å lese i utgangspunktet? Og hva er det som holder interessen oppe?


2 kommentarer:

  1. Jeg har alltid lurt på akkurat det samme ting! Er det på grunn at vi ble lest til som barn? Jeg vet ikke. Min sønn elsker å bli lest også leser mye selv nå . Dattera synes det er ok men er ikke begeistret på samme måte... Jeg vet ikke. Kanskje vi bir født med en tentens til lesing i allefall. Jeg liker bloggen din- skal følge med : )

    SvarSlett
  2. Jeg tror innlevelsesevne nok er medfødt, og sånn sett blir det jo mer spennende å lese. Noen har heller ikke tålmodighet til å sitte i ro. Men det er nok mange som får vekket lesegleden om de blir lest for som barn, og blir eksponert for barnebøker. Jeg var med i en klubb, hvor jeg fikk tilsendt medlemspakke og bøker, noe som gjorde at jeg begynte å lese. I tillegg var jeg med på en biblioteksklubb som belønte oss (barna) når vi hadde lest så så mange bøker. Husker det var stor stas:)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...