lørdag 22. desember 2012

Det fine som flyter forbi - Ida Løkås

En knakende godt skrevet debutroman, spør du meg. Kommer Ida Løkås med flere bøker, skal jeg definitivt lese dem!

Bokens handling utspiller seg i store trekk i London, nærmere bestemt Little Venice. Her møter vi fjorten år gamle Jamie, som har sommerferie og reker gatelangs med en litt dårlig kompis. Det er liksom ikke så mye som skjer synes de.

På baksiden av boken står det:
"Ingenting skjer her, tenker han, men det et ikke sant. I løpet av noen dirrende varme sommeruker på Jamie ta dramatiske og voksne valg".

Jeg er litt redd for å spoile bokens handling, og slutt, ved å skrive for utfyllende hva jeg mener om denne boken. Men Løkås, som vant Schibsted Forlags manuskonkurranse i 2012 med denne boken, har et flott språk. Det var så man kunne kjenne på den kokende sommervarmen, og på den litt livstrøtte stemningen til hovedpersonen. Den var lett å lese, og spennende på et vis, fordi man lurer liksom på hvor det bærer hen. Selv om det ikke skjer så altfor mye, skjer det allikevel en del små ting. Som Jamies nye bekjentskaper, som bor i samme blokk. Eller hans forhold til den nye stefaren.

Det er skrevet slik at man fornemmer at nå skjer det noe snart, noe stort. Er for eksempel naboen pedo? Kommer Jamie til å ligge med den nittenårige hotte nabojenta? Og hva er egentlig greia med henne, hva er hennes hemmelighet?

Det dukker som sagt opp små hint hele veien, og stemningen er litt sånn "holde pusten". Jeg slukte rett og slett boken fordi jeg var litt spent på det hele. Etter endt lesing er jeg ambivalent. Det er en spennende og godt skrevet bok, og sett i retrospekt så synes jeg det var en utrolig nydelig slutt, på et vis. Men der og da ble jeg ganske skuffet. Jeg mener fremdeles at dette er en bok vel verdt å lese, men uten å spoile for mye, så er det en del ting her man rett og slett må tenke seg til selv.
Kan sammenlignes litt med en togreise. Noen ganger skal man bare fra a til b, men i dette tilfellet er selve reisen den store opplevelsen, ikke målet, eller slutten.

Score: 4/6


3 kommentarer:

  1. Tusen takk for fine ord om boken min May Brit :-) Hilsen Ida

    SvarSlett
  2. Hei! Fin omtale av en bok jeg også likte veldig godt.:)

    SvarSlett
  3. Har planer om å lese denne. Fint å få boktips! Ha en fin helg!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...