mandag 22. august 2011

Første møte i Lesesirkelen

La oss bare konkludere med at Peter Temples «Mørk Kyst» suger big time... Men lesesirkel er stas!

Jeg har lenge ønsket å være med i en lesesirkel for å ha noen å diskutere bøker jeg leser med. Og ikke minst få litt ny input for å utvide den litterære horisonten. I mangel på en slik sirkel bestemte jeg meg like godt for å starte en egen, og begynte å lete litt rundt i bekjentskapskretsen for å finne noen som er like glad i bøker, samt like snakkesalig som meg selv. Jeg fant Mari, Hannah og Camilla.

Og i kveld hadde vi omsider det første møtet på Antikvariatet, en ypperlig plass for ymse bok-snikksnakk og øl/vin/kaffe. Og tydeligvis også for quiz, som er fast takst hver mandag klokken sju...

Vi forflyttet derfor vår lille sirkel inn i cafeen ved siden av, og startet en liten presentasjonsrunde, om enn i litt “talkshow-stil”, siden ingen av de andre kjente hverandre fra før. Under overflaten boblet lysten til å skrike ut hva vi mente om første bok til evaluering: “Mørk Kyst” av Peter Temple. Australsk krim, vinner av The Duncan Lawrie Dagger som verdens beste krim og skinnende seksere som preger forsiden... Vel vel...

Noget misvisende ja...
Jeg tok på meg rollen som “diktator”, med Hannahs velsignelse, og bestemte altså at denne “godbiten” skulle være første bok å kickstarte Lesesirkelen med.

“Hvor ille kan den være”, tenkte jeg.

Den har tross alt fått terningkast 6 i Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og VG. Hederen halger over de innledende sidene:

“Dystert og bildeskapende... med rask og hardkokt prosa og strålende dialoger. Peter Temples bok er en leseropplevelse som blir liggende og vake”. Leif Ekle, NRK P2

“Peter Temple har skrevet en av vårens flotteste romaner fra et kontinent fjernt fra Norge”. Fredrik Wandrup, Dagbladet

“Krim i særklasse. Forfatteren lykkes med alt. Får det meste av den øvrige krimmen vi oversvømmes med til å framstå repeterende, platt og uengasjert”. VG

Våre synspunkt
Tanken var altså å finne en god og engasjerende krim å innlede bokhøsten med. Men for å si det mildt:

“Dette er ikke krim i særklasse og forfatteren lykkes ikke med noe. Vi føler oss lurt".

Eller for å si det med Maris ord:

“R-Æ-V”.

Hannah forsøkte iherdig å finne noe positivt å si mellom alle de negative post-it-lappene som preget de første kapitlene av boka før hun, som meg, gav opp.

På side 19 finnes altså, for spesielt interesserte, det eneste språklige krumspringet i denne boken:

"Endelig var hundene inne mellom trærne og utløste fugleeksplosjonen, en granatsprengning av svarte skrik opp under himmelen".

Her er Lesesirkelens score for “Mørk Kyst”:
May Brit: 1/6
Mari: 1/6
Camilla: 1/6
Hannah: 1/6

Vi lo godt og lenge av det faktum at to led seg gjennom makkverket, mens to stykk rett og slett ikke greide. Jeg ble slengt av diktator-stolen i samme slengen. Neste gang er det Camilla som skal velge nytt bok-eventyr, og jeg gleder meg allerede! Øl, vaffel, kaffe og bokprat er nemlig en god kombo, selv om boka suger.

Bokanmeldelse følger i neste post.

5 kommentarer:

 1. Dette hørtes utrolig koselig ut, May Brit! Denne boken lå på kjøkkenbenken til min kjære mor her om dagen. Er spent på å høre hva hun mener om boken. tror ikke hun har begynt på den enda. Jeg skal advare henne mot å ha for høye forventinger ;)

  SvarSlett
 2. Let us know, interessant å høre hva andre mener:D Skjønner i alle fall ikke hva anmelderne av denne boka har tenkt...

  SvarSlett
 3. Vi var litt heldigere enn dere :)
  http://twotn.blogspot.com/2011/08/fra-lesesirkelen-en-anmeldelse-av.html

  Men, dere får tenke som så, det hadde vært bedre om dere hadde lest en bok som dere ikke kunne si så mye annet om enn at den var bra! :P I det minste hadde dere litt å diskutere, he he

  SvarSlett
 4. Gleder meg veldig mye til å lese ny bok, som blir "One day" av David Nicholls. Selv om vi enstemmig slaktet denne boken, ser det ut til at vi ellers har en jevnt over ulik smak:)

  SvarSlett
 5. Hvis jeg hører noe skal jeg selvsagt formidle det videre :) Selv venter jeg i spenning på å høre referat fra neste gang dere har møttes, blir spennende å se om dere er like enig da.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...