torsdag 24. oktober 2013

Cassias valg - Ally Condie

Rart å se for seg et samfunn hvor alt bestemmes for deg; hvem du skal elske, hvor du skal jobbe, når du skal dø. Men på ett vis fungerer det! 

Det er ingen hemmelighet at jeg er svært glad i disse futuristiske ungdomsbøkene. Jeg har begeistret slukt Delirium-serien, Sirkelen og Dødslekene. Dette er en bok i samme gate. Unge mennesker lever i et samfunn som bestemmer over dem, og må ta drastiske valg for å få bestemme over egen skjebne.

Omtale fra boken: 
«I Samfunnet er det funksjonærene som bestemmer. Hvem du skal elske. Hvor du skal arbeide. Når du skal dø. Cassia har alltid stolt på systemet. Ingen høy pris å betale for et langt liv, en perfekt jobb, den ideelle ektefelle. Så da bestevennen viser seg på skjermen som hennes match, er hun ikke i tvil om at han er den rette for henne. Ikke før et annet ansikt, et kort øyeblikk, dukker opp på skjermen før den går i svart. Snart stilles Cassia overfor umulige valg, mellom Xander og Ky, mellom den trygge tilværelsen hun kjenner, og en vei ingen annen har våget å gå før - et valg mellom lojalitet og lidenskap».

Som i de aller fleste bøker er vi avhengige av gode karakterer for å like boken. Vi trenger ikke nødvendigvis å like dem, men de bør være troverdige. Jeg synes Ally Condie har greid å skape et troverdig univers. Jeg føler kanskje ikke at vi får så altfor mye svar på hva som egentlig har skjedd, og om det er samfunnet som styrer hele verden. Hva finnes utenfor? Men det har liksom ikke så mye å si. Jeg lar meg fascinere av Cassia, og hennes valg. Samtidig drives jeg videre i lesingen nettopp fordi jeg har en del spørsmål jeg gjerne vil få svar på.

Jeg synes:
Det som drar denne boken litt ned for min del, er at den ikke er original nok. Den blir rett og slett lik for lik tidligere favoritter, som jeg har nevnt ovenfor. Samtidig er det velskrevet, og i en sjanger jeg liker. At den blir i overkant lik en del andre bøker er derfor noe jeg bevisst velger å se bort fra i lesingen.

Man kommer liksom ikke utenom en forelskelse i ungdomsbok-triologiene. Det er ikke Bella og Edward dette, men kanskje ikke så langt unna. For drivkraften i fortellingen ligger i kjærligheten, den forbudte sådan. Det er spennende å følge en gryende forelskelse på nært hold, samtidig som det hele innhylles i en slags katt-og-mus-jakt. For man må skjule seg, og finne måter å møtes på uten at Samfunnet finner det ut. Jeg skal ikke røpe så mye hva som skjer på denne fronten, men som leser lever jeg meg inn i Cassias drakamp mellom det hun bør og det hun vil. På mange måter kommer hun opp i problemstillinger mange kan kjenne seg igjen i. Uansett er det ikke noen tvil om at jeg kommer til å lese bok nummer to i denne serien!

Score 4/6

1 kommentar:

  1. Jeg er ikke så glad i slike fremtidsserier, men jeg har lest Cassias valg, men ingen andre av bøkene i serien og første bok i Lauren Oliver sin serie Delirium. The Hunger games er den eneste serien hvor jeg har lest hele og overraskende faktisk likte hele :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...