torsdag 24. januar 2013

Bilde av forfatteren?

En selvfølge, et nødvendig onde eller bare rett og slett unødvendig?Jeg lurer på hva dere andre bokbloggere og øvrige litteraturinteresserte der ute synes om at de aller fleste bøker har bilde av forfatteren enten inni omslaget eller bakpå coveret? Årsaken til at jeg undrer, er fordi jeg selv absolutt hater det! Hvis jeg virkelig ønsker å rives ut av illusjonen om at det er noen som har funnet opp historien, så kan jeg bare google. Føler i alle fall at om det nå skal være et bilde, så kan det i det minste være et bra et... Synes bildet til venstre i denne posten av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren (Skrevet Sirkelen og Ild) er helt greit. De kunne kanskje ha gjort det mer profft i studi? Bildet i midten av Cecilia Samartin er for oppstæsja, og bildet til høyre av Cassandra Clare (fantasyforfatter, skrevet bl.a. Skyggejegerne) er helt krise. Det helt motsatte av oppstæsja spør du meg.

Det er muligens en bagatell at forfatterne er med på coveret, men jeg unngår så godt det går å ikke se på det. I alle fall ikke før jeg er ferdig med boken. Det er mange grunner til det! Det bryter illusjonen (spesielt i fantasy-sjangeren), det får meg til å tenke på personen bak boka og hvordan den personen er og hvorfor den har skrevet akkurat denne historien, og jeg gjør meg i tillegg opp en mening om selve bildet. Cassandra Clare sitt bilde gjør at jeg ikke fikk særlig lyst til å lese boken, fordi hun ikke ser ut som en troverdig fantasy-forfatter. Jeg er muligens svært krass og kjip nå, men det slå meg stadig oftere at bilde av forfatteren ødelegger opplevelsen.

4 kommentarer:

 1. Jeg må innrømme at jeg aldri ser på bilde av forfatteren, ser jeg det i coveret fester jeg meg ikke ved det. Hvorfor? Fordi det ikke har noen som helst betydning for min tolkning av boken. Så for min del hadde det ikke vært nødvendig med forfatterbiler. :)

  SvarSlett
 2. Jeg har ingen sterke følelser hverken for eller i mot forfatterbilder, i grunn. Helt ok om de er der, og helt ok om de ikke er der. :)

  SvarSlett
 3. Dette har jeg faktisk aldri tenkt på! Noen ganger titter jeg på bildet, andre ganger ikke. Men du har jo noen veldig gode poenger her :)

  SvarSlett
 4. Jeg digger at det er bilde av forfatteren. Jeg pleier alltid å google i tillegg - jeg liker å vite noe om den som har skrevet boka. Spiller ingen rolle om bildet er fint eller ikke, jeg bare er supernysgjerrig.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...