lørdag 5. januar 2013

Fifty shades of WTF?

WTF som i what the fuck – bokstavelig talt! Hvorfor har dette blitt tidenes bokfenomen? 

Jeg har som de fleste andre bokinteresserte fått med meg at «tidenes bokfenomen», Fifty shades of Grey «Fanget» kom ut på norsk for litt siden. Jeg fikk den i gave, og tenkte jeg skulle gi den et forsøk. Uten å ha lest så altfor mye om den på forhånd, visste jeg at den omhandlet sex, type grov, og et slags underdanig kvinnemenneske. I utgangspunktet ikke noe som appellerer til meg, sånn umiddelbart i alle fall. Men ting blir ikke en publikumshit sånn uten videre, noe måtte det jo være?

Litteraturstudenten Anastasia Steele, Ana, møter den rike og unge Christian Grey under et intervju for studentavisa. Hun faller pladask. Etter hvert skal det vise seg at interessen er gjensidig, men Grey har en smule andre intensjoner enn vanlig kjæresteforhold-flørting-dating. Han tenner på kontroll og dominans, noe stakkars Ana etter hvert får nærmere kjennskap til.

Jeg føler at denne første boken i triologien gir en okei innledning og introduksjon til hele scenarioet. Noen ganger lesbart, andre ganger litt for enkelt. Mitt problem er ikke at dette blir for brutalt eller seksuelt, men at det i lengden blir litt ensformig og irriterende. Jeg liker ikke hovedpersonen, av samme årsak som at jeg ikke likte Bella i Twilight heller (uten sammenligning forøvrig). Jeg mener, kvinner som lar seg følelsesmessig (og i dette tilfellet fysisk) styre av en (særdeles usympatisk) mann på denne måten får null sympati fra meg. Nek, tenker jeg! Mr. Grey liker jeg heller ikke. Greit at man liker dominans på soverommet, men det får da være måte på å la seksuallivet dominere alle aspekter av hverdagslivet sitt...

Under et førjulsselskap ble en gjeng sittende å diskutere denne boka. Et par av de andre hadde lest den, og likte den. Men ikke nødvendigvis den første boka. «Serien blir bedre etter hvert», ble det sagt. Og kanskje blir den det. Men jeg vet ikke om jeg gidder å slite meg gjennom mer klasking av rompe og knyting av dong for å finne det ut. Om noen gidder å sende meg kortversjonen hadde det vært fint! For er det en ting som irriterer meg mer enn noe, så er det det faktum at jeg faktisk er litt nysgjerrig på hvordan det ender til slutt. Får stakkar naive jenta den mørke slemme prinsen til slutt? Og hvis hun gjør, vil hun egentlig ha han?

Score: 3/6

7 kommentarer:

 1. Jeg forstår ikke helt at denne boken har blitt så populær som den har blitt, he he men jeg har ikke lest den heller. Kanskje jeg vil skjønne det bedre hvis jeg leste den;)

  SvarSlett
 2. Du sa akkurat det som eg vil sei! WTF!

  Alle på jobben har lest bøkene, til og med dei som aldri leser noko. Eg har fulgt med på samtalen, egentlig veldig interessert, også sette eg meg ner med boka sjølv. Herlighet for ein nedtur. Eg kjeda vettet av meg og kan ikkje forstå kva som er så fantastisk med denne serien. Det byr meg midt imot, heile greia med sex non stop og diverse seksuelle nytelser og you name it.

  Den vart lagt vekk og aldri tenkt på igjen, men det eg sitter igjen med er følelsen av alle dei som har lest den. Alle dei som "skryter" av at dei har aldri lest ei bok, men som pløyer gjennom 3 bøker uten problem. Sjølvsagt er det flott at dei har funne ei bok dei liker, men som ihuga bokelsker syns eg dei kunne funnet noko betre å starte med.

  Er det bare eg som føler det slik?

  SvarSlett
 3. Hehe, jeg liker tittelen på innlegget ditt. Jeg har ikke lest boka, men uttaler meg negativt når samtalene dreier inn boka (noe den gjør oftere og oftere) og burde vel snart lese den for å vite hva jeg snakker om. God helg!

  SvarSlett
 4. Jeg kommer ikke helt over Bella kommentaren din " (uten sammenligning forøvrig)", jeg May Brit. Fifty Shades of Grey er jo tross alt Twilight fanfiction ;)

  Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke ønsket å kaste meg på denne bølgen og etter å ha lest hva dere andre bloggere syntes om boken så føler jeg ikke at det er noe tap for meg :)

  Riktig godt nyttår!

  SvarSlett
 5. Denne serien har jeg ikke lest, rett og slett fordi jeg bestemte meg for å la være. Likevel har jeg tenkt at jeg kanskje burde, bare for å se hva alt oppstusset er om, men det er ikke prioritert akkurat!

  SvarSlett
 6. Jeg kom bare gjennom halvparten av første bok, men har du sett videoen jeg postet på siden min? Vel verdt en titt altså: http://knirk.no/2012/08/fifty-shades-of-grey-el-james/

  SvarSlett
 7. Les litt mere om forhold der kvinner vil at mannen skal være dominant og hva de får ut av det så forstår du det kanskje bedre:

  http://marriedmansexlife.com/

  http://www.takeninhand.com/

  Min erfaring som mann er at selv om de færreste kvinner vil innrømme det, eller en gang er klar over det selv, så tenner de på at mannen er dominant og leder henne, både på soverommet og utenfor.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...