onsdag 13. februar 2013

Bokbindersken - Belinda Starling

Denne har tilsynelatende alt som skal til for å fenge meg; 1800-talls britisk drama, tragiske skjebner og spennende plot. Allikevel gikk det svært tregt med lesingen.

Det er nettopp det som avgjør det for meg, hvor lang tid jeg bruker på å lese ut en bok. Stort sett går sidene unna som bare det om jeg finner boken over middels fengende. Problemet med denne var at den dessverre ikke traff meg midt i lesehjertet. Den bommet med et par cm eller så. For selv om Starling har greid å skrive en solid roman, forankret i gamle London, så var den rett og slett litt kjedelig. Og det er synd, for den kunne vært så veldig bra. Hun kan jo skrive, og historien er jo i og for seg svært interessant:

Dora Damages lever sammen med sin ektemann Peter og datter Lucinda i London, året 1859. De eier et bokbinderi som det begynner å gå trått med da Peter blir ufør på grunn av sykdom. For å få det til å gå rundt begynner Dora å binde inn bøker på egenhånd, og ender opp med en del tvilsomme rike kunder. For det er ikke vanlige bøker hun må binde inn for dem, men pornografiske. Etter hvert vikles hun inn i et nett av løgner, farlige oppdragsgivere og onde rykter.

Dette er kort sagt. Men samtidig summerer det vel egentlig opp boken. Jeg kunne kanskje kostet på meg noen setninger til i sammendraget, men da hadde det ikke vært noe poeng i å lese den. For jeg føler at det strengt tatt ikke er så mye mer å si om selve historien. Alt annet føles som fyllstoff; endeløs trasking i fattige strøk av London, slitsom repitisjon av bokbinderkunsten som jeg ikke finnes interessert i, evig bekymring for fattigdommen og datteren Lucinda. Bare elendighet med andre ord.

Jeg synes:
Jeg tror dessuten at boken ville vært utrolig mye bedre om den ikke var skrevet i førsteperson. Nå har jeg mer eller mindre slaktet boken, så man kan jo undre seg over at jeg faktisk leste den ferdig. Og det er fordi jeg aldri mistet troen på at det ville komme et oppsving mot slutten. Litt som at en dårlig film plutselig blir bra av et fantastisk sluttpoeng. Det ble aldri fantastisk, jeg er rett og slett litt skuffet. Men det trenger ikke å bare være boken sin feil, men også mine litt for store forventninger. Boken var periodevis spennende, og var i ferd med å ta seg opp flere ganger.

Kunne skrevet at denne er svært lovende til å være en debutbok og at det ville vært spennende å lese noe annet fra forfatteren. Dessverre kommer det ikke flere bøker fra henne, da hun bare fire dager etter endt skriving ble lagt inn på sykehus, hvor hun senere døde.

Her er andre bloggeres omtale av Bokbindersken. De likte boken mye bedre enn jeg gjorde:

Bokelskerinnen
Bokdama
Groskros verden

Score 3/6 

6 kommentarer:

 1. Har ikke lest denne, men den hørtes spennende ut:) Takk for lesetips:)

  SvarSlett
 2. Tror jeg utsetter å lese denne, har så mange andre som ligger foran i kappløpet om å bli lest! Mange ganger fint å få kritiske innlegg også - og fint at vi bloggere ikke er enige alltid!

  SvarSlett
 3. Jeg legger nok denne boka langt bak i leselista mi, innlegget ditt var svært oppklarende. Syns det er interessant at ulike bloggere har ulik mening om bøker, det er det som gjør dette spennende!

  SvarSlett
 4. Jeg hadde akkurat den samme leseopplevelsen som du! Gledet meg veldig til å lese den, men fant dessverre ikke kjemien i det hele tatt!! Sånn som skjer, klem fra Anette :)

  SvarSlett
 5. Dette var en litt "rar" bok syntes jeg. Likte starten og slutten, men midt på hadde jeg problemer med å komme meg videre, men alt i alt en fin bok :)

  Takk for link!

  SvarSlett
 6. Har hørt så mye forskjellig om denne boken, men etter bokelskerinnens omtale var jeg sikker på at dette var en bok jeg måtte få lest:) Skal da dømme den selv etterhvert:) Men takk for en veldig fin og ærlig omtale:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...