lørdag 16. juni 2012

Miraklenes tid

Hva skjer egentlig med oss om jorden begynner å rotere saktere og saktere? Denne boken beskriver hvordan livet utarter seg i en verden som kanskje nærmer seg slutten.

"Miraklenes tid" av debutforfatter Karen Thompson Walker dumpet ned i postkassen min fersk fra forlaget for en ukes tid siden. Noe som passet meg svært godt, siden dette så ut til være min sjanger. Lesere av denne bloggen har kanskje allerede fått med seg at jeg har svært sans for litt mørk dystopisk litteratur, av typen " hva hvis verden slik vi kjenner den forandrer seg"? Det være seg på grunn av et mystisk virus, naturkatastrofer eller som i dette tilfellet: at jorden roterer saktere, med alle de konsekvensene det bringer med seg.

Jeg synes det er interessant å fantasere om hvordan vi menneskene ville reagert hvis den forutsigbare hverdagen vår ble revet istykker. Hvis verden slik vi kjenner den ikke eksisterer mer. Uansett årsak. Det synes tydeligvis Thompson Walker også, som gir ut en litt annerledes bok om verdens undergang.

Her er et utdrag fra presseskrivet som fulgte med boken:
"En familie på tre i en forstad i California skrur på TV-en en helt vanlig høstdag, til nyheten verken de eller noen andre skjønner omfanget av: Jorden har begynt å rotere saktere og saktere. Først seks minutter, så 12, så 24. Fenomenet blir raskt kjent som "the slowing", og paniske statsledere insisterer på at 24-timers syklusen skal fastholdes, uansett når solen står opp. En global katastrofe, utvilsomt, men hva vil den medføre"?

Historien fortelles av en ung jente på 11-12 år, i jeg-perspektiv. Gjennom hennes øyne får vi se en verden som først lamslås av en katastrofe, og så hvordan menneskene forsøker å tilpasse seg den nye situasjonen på best mulig vis. I tillegg få vi et innblikk i livet til en sårbar ung jente som sliter med ensomhet, og "de vanlige tenåringsproblemene", som venninnekrangling, usikkerhet, forelskelse og så videre.

Hva synes jeg?
Jeg synes temaet er interessant, og det får meg slik som presseskrivet lover å "kaste engstelige blikk opp mot himmelen og tenke "hva hvis"? Forfatteren evner godt å skildre hvordan verden og menneskene i den forandrer seg, og det håpløse i situasjonen.

Ble hektet fra side én, og dette var en lettlest og spennende bok som jeg pløyde gjennom med stor iver. Jeg ville få et svar, og vite hvordan det ender.  Jeg kan selvsagt ikke røpe slutten her.
Siden jeg tross alt likte boken, vil jeg ikke være alt for kritisk. Men jeg tenkte over noen ting underveis. Som for eksempel valget av hovedperson. Er egentlig historien best fortalt fra den unge jentas ståsted, eller kunne dette vært en enda mer spennende historie fortalt fra et voksnere ståsted? Var det nødvendig å blande inn venninneproblemer, fjortisforelskelse og foreldrenes drama?
Jeg vet ikke... Denne historien kunne nok blitt fortalt fra mange mer spennende synsvinkler, og utviklet seg i mange retninger uten at det hadde påvirket den negativt.

Men er det egentlig dette som skjer med oss om jorden begynner å rotere saktere og saktere? Jeg lurer litt på hvor stor kunstnerisk frihet forfatteren har tatt seg, og hvor mye av historien som baserer seg på research. Spennende var det i alle fall!


Score: 4/6

3 kommentarer:

  1. Flott anmeldelse:) Har tenkt å lese denne i løpet av sommeren, høres jo så spennende ut:) Jeg fikk ikke mindre lyst etter din omtale heller:) Ha en fin helg videre:)

    SvarSlett
  2. Spent på hva andre synes om denne!

    SvarSlett
  3. Leste ferdig boken i går og deler din oppfatning av den, lettlest, fascinerende - uten at jeg ble helt hektet.

    For min del synes jeg det var et godt valg av hovedperson/forteller. Reaksjonene og tankene til de voksne kan leses godt mellom linjene i jentas betraktninger og det åpner opp for et større spekter av personer, skjebner og reaksjoner.

    Synes også det menneskeliggjør historien. Jeg tror forfatteren med boken ønsket å utforske hvordan vanlig folk vil reagere og føre sine daglige liv i en apokalyptisk tilværelse, framfor en mer teknisk versjon der vi følger for eksempel en forsker, statsleder eller en annen type helt, slik vi ofte gjør når denne typen historier fortelles på film.

    PS! Leste et intervju med forfatteren i K, der hun forteller at boken ble kontrollest av en fysiker med ekspertise på området for å sjekke om hendelsene i boka var noenlunde innenfor fysikkens lover og ideer.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...