mandag 18. mars 2013

Rubinrød - Kerstin Gier

Litt tam ungdomsbok om tidsreiser ispedd et forsøk på romantikk, familiehemmeligheter og  humor.

Jeg har gått forbi denne boken i bokhandelen flere ganger, og nesten plukket den med meg. I all hovedsak på grunn av coveret, det er egentlig ganske fint. Men så er jeg også veldig fan av London, og historier som utspiller seg i England generelt. Ble etter hvert så jeg bestilte "Rubinrød" på nettet i et kjøpesvakt øyeblikk. Boken er den første i en triologi, og omhandler 16 år gamle Gwen som plutselig oppdager at hun har arvet familiens tidsreisegen. Det byr selvsagt på en helt annen hverdag.

Kjedelig persongalleri
Boken starter med en grei beskrivelse av situasjonen. Vi møter Gwen på skolen sammen med bestevenninnen Leslie. De har ingen hemmeligheter for hverandre, hvilket betyr at Leslie vet alt om Gwens store familiehemmelighet; tidsreisegenet. Leslie skal muligens være en god karakter som researcher alt Gwen lurer på i forbindelse med historie og lumske historiske skikkelser hun etter hvert støter på. Dessverre får jeg aldri noen særlig sans for Leslie, hun er rett og slett for mye statist til at man regner med henne, og det hun kommer frem til via ett par tasteklikk på Google er lite imponerende.

Videre skal Gwen være en litt mystisk karakter med ukjente evner. Noe av det kommer frem ved at hun ser spøkelser og enkelte overnaturlige vesener. For min del ble dette egentlig litt sært, og ødela mye av starten på historien. Jeg ville nok fått et bedre inntrykk om hun var en helt vanlig jente, sånn foruten tidsreisegenet mener jeg. Hun bor i et svært gammelt hus i London sammen med mor, søsken, søskenbarn, tante, bestemor og gammeltante. Ikke alle av disse er like sympatiske. Dessverre synes jeg personskildringene er litt vel endimensjonale og blir derfor litt uinteressante. Det store huset med skjulte rom og familieportretter skal muligens sette en stemning, men som med resten av boken blir det for påtatt.

Forutsigbar romantikk
Selvfølgelig kommer det en gutt inn i bildet, for hva er vel en fantasyungdomsroman med respekt for seg selv uten en romanse? Dessverre er det så altfor opplagt at det blir noe mellom Gwen og den superkjekke Gideon, selv om han til å begynne med er både tverr og uhøflig.

Det tar ganske lang tid før boken begynner å bli noenlunde spennende. Det skjer riktignok noe hele tiden, men noe særlig action blir det ikke før mot slutten. Og da er plutselig boken ferdig. Det ligger helt klart an til en oppfølger, men jeg er usikker på om jeg fortsetter med denne. Jeg synes dette er dårlig kvalitet, men det kan kanskje være at jeg har vokst meg ut av denne sjangeren en gang for alle?

Alt i alt gikk det greit å lese den, men jeg hang meg hele tiden opp i smådetaljer, og ble veldig bevisst på at dette er oppdiktet. Bøker er som oftest det selvsagt, men det er sjeldent et pluss at man tenker over det mens man leser. Setter stor pris på en tilbakemelding om noen har fortsatt med bok nummer to. Jeg lurer nemlig på om denne ble bedre, da den tross alt tok seg opp litt mot slutten.

Score: 2/6

8 kommentarer:

 1. Bok nummer to ligger ved siden av meg, jeg har akkurat utvidet lånet med en måned fordi jeg ikke har orket å starte på den... Jeg er veldig enig i det du skriver! Jeg tror ikke det er vi som har vokst fra sjangeren, men det er mye halvbra/halvdårlig der ute, og vi sluker kanskje ikke alt ukritisk? Det er i allefall det jeg forsøker, optimistisk, å overbevise meg selv om...

  SvarSlett
 2. Jeg synes rett og slett den bærer for mye preg av at forfatteren så gjerne vil skrive ei bok. Den er litt "flat" om du skjønner, og undervurderer leserne litt. Den følger oppskriften men mangler sjel:p
  Si gjerne ifra når du har lest den andre boken, den er kanskje bedre?

  SvarSlett
 3. Jeg har også bare lest den første. I min anmeldelse skrev jeg at baksida (eller var det forlagsomtalen?)lyver når den kaller dette en kjærlighetshistorie. De er jo faktisk uvenner, men med en viss seksuell tiltrekning til hverandre, og hvor er da kjærligheten?:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes heller ikke dette var en kjærlighetshistorie å skryte av. Men det ble vel litt mer romanse mot slutten, nok til å "forsvare" stempelet kjærlighetshistorie?:p

   Slett
 4. Jeg har lest alle tre og det var helt greit. Jeg syntes ideen var virkelig god (jeg liker tidsreiser) men at foratteren kanskje ikke fikk det helt til. Men helt greie bøker, syntes jeg :-)
  Ønsker deg en fin Påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, virker som et bra konsept. Gjennomføringa var ikke helt topp. Men nå har jeg bare lest første bok. Må lese noen omtaler av bok nummer to før jeg bestemmer meg for om jeg vil fortsette på serien.

   En riktig god påske til deg også:)

   Slett
 5. Jeg har lest alle tre og det var helt greit. Jeg syntes ideen var virkelig god (jeg liker tidsreiser) men at foratteren kanskje ikke fikk det helt til. Men helt greie bøker, syntes jeg :-)
  Ønsker deg en fin Påske!

  SvarSlett
 6. jeg har lest en og to, og litt av treeren.
  jeg liker bøkene veldig godt men jeg har jo en tendens til å falle for slike bøker. så for meg var den spennende, gøy, morsom og romantisk, men det er jo smak og behag. ingen er jo like:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...